HIRVENMETSÄSTYS 2009

Vasoja yhteensä 38 kpl
Vasaprosentti 46% ja urosprosentti 60%
Kaatoprosentti 100%

Havaintokorteilla kerättyä tilastotietoa kuluneesta kaudesta

Passipaikkoja on raivattu ja hirvilavoja on rakennettu ahkeran jahtipäällikön johdolla. Ei pitäisi ainakaan passipaikoista jäädä hirvenkaato kiinni. Koittankoski oli tänä vuonna jahtipäällikkönä, joten sen takia hirvisuulilla pidetään Merikarvian yhteisluvan aloituskokous perjantaina iltana 25.9.

26.9. Parikymmentä ukkoo oli suulille aamulla tullu ja miesajolla otettiin neljä ajoa. Muuten oli hiljaista, mutta viimeisessä Koivumutkan ajossa Voitto ja Pentti pääsi naarashirven näkemään, mutta naarashirveä ei ollut lupa ampua. Sen verran lämpimissä keleissä jahti alkoi, että ajoissa sai mennä t-paita päällä.
27.9. Monien menot ja krapula verotti porukkaa, mutta silti jahtia saatiin aikaiseksi. Miesajolla otettiin, mutta mitään ei näkynyt.
Nyt kun on suurimmat hiet saatu purettua, niin ens viikonloppuna otetaan koira mukaan, ja eiköhän sitä joku hirvi saada sitten suuliinkin saakka.

3.10. Koiran kanssa otettiin kolme ajoa ja heti ensimmäisessä ajossa Rydistöstä koira löysi hirven, mutta passimiehet olivat ehtineet jo poistua passista, joten se hirvi karkasi honkalaisten puolelle. Ahossa ja Välijoella oli hiljaista.
 4.10. Päivä oli märkä, mutta metsälle lähtö kannatti. Ollintaustaa otettaessa tuli Jarmon passiin seläntakaa Isonmaan puolelta omia aikojaan nuori sonni, ja kylmiöön saatiinkin siitä täytettä. Samassa vedossa näkyi myös neljä peuraa.

10.10. Aamulla mentiin Haapaniemen maahan, jossa sitten vierähtikin useampi tunti. Aluksi alkoi Honkajärven puolella kova tulitus ja pian sen jälkeen Tapanin selän takaa tuli lehmä, joka saikin kuolettavan osuman. Samasta paikkaa tuli alueeseen myös toinen hirvi. Aluksi koira erehtyi haukkumaan Haapaniemen vasikoita ja tappelemaan niiden vahtikoiran kanssa. Koira kuitenkin pääsi hirven jäljille ja toi Toukon eteen lehmän, joka menetti henkensä Myös Sepon eteen tuli pieni naarashirvi, mutta sillä kertaa onni oli hirven eikä ampujan puolella ja hirvi sai jatkaa matkaansa. Tätä hirveä vielä jahdattiin Isostamaasta, mutta Kruunuoja hukutti jäljet.
11.10. Pientä naarashirveä lähdettiin jahtaamaan jälleen Haapaniemestä. Koira löysi hirven ja toi sen nevanrantoja kierrellen Hannun eteen ja kaatui niskalaukaukseen. Tämä osoittaitui yksinäiseksi naarasvasaksi. Seuraava ajo otettiin Rydistöstä ja täältä koira saatteli pitkäpartaisen lehmän ensin Samin ja sitten Toukon eteen. Tosin se päätettiin säästää - otettiin koira kiinni ja aloitettiin sonnin paloittelu.

17.10. Ennen hirvien paloittelua päätettiin ottaa pari vetoa. Aluksi mentiin etsimään Koivumutkasta sonnia, joka oli alkuviikosta käynyt nuolukivellä. Koiran käytöksestä pääteltiin hirven olevan kuitenkin joen toisella puolen Isossamaassa, joten toinen ajo otettiin sieltä. Koira löysi hirven, mutta se olikin yksinäinen lehmä. Aluksi se meni Jarmon luo, joka ei sitä ampunut. Meinattiin kuitenkin, että sen voi ampua, joten lehmän tullessa Toukon passiin se menetti henkensä.

Jäljellä on siis enää yksi vasan lupa. Jahtiin mennään seuraavan kerran lauantaina 7. marraskuuta

7.11. Illalla oli satanut viisi senttiä lunta, joten jahtipäivä lähti käyntiin jälkien haeskelulla. Kolme tuntia siinä vierähtikin ennen kuin Korkeakeitaan pohjoispuolelta löytyi viiden hirven porukka. Ne kuitenkin vaihtoivat maisemaa saman tien. Vasan, emän ja ison porukka meni Rydistön rummuilta yli honkalaisten puolelle ennen kuin passimies ehti paikalle. Kaksi isoa puolestaan lähtivät Henbergiä kohden, mutta niitä ei seurattu, koska jahdattiin vain vasaa.
Toista ajoa ei kuitenkaan ehditty ottamaan, kun Alakarvian porukka soitti ampuneensa ylimääräisen vasikan, joten se vasa tuotiin peräkärryssä meille. Näin ollen kaikki luvat on käytetty, mutta seurantakokouksessa 20.11. selviää, saadaanko vielä lisälupaa. Jos saadaan, niin lauantaina 21.11. ollaan jälleen jahdissa.

Seurantakokous pidettiin 20.11. Koittankosken suulilla ja pankkiluvat jaettiin seuraavasti: Kasalanjoki ja Eteläinen sai ison luvan ja Merikarvian Ms ja Koittankoski sai vasan luvan. Yleisesti Merikarvialla on ollut hirviä hyvin ja pystyssä hirviä oli enään viimeiseksi aloittaneilla seuroilla. Pankki hirvet mukaan luettuna Merikarvian RHY:n alueella hirviä on pystyssä vielä 5 isoa ja 5 vasaa.

21.11. Oltiin jahtaamassa saatua lisävasaa. Aamulla Perähannussa näkyi kaksi hirveä, mutta ne olivat kummatkin isoja. Pari vetoa miesajolla otettiin, mutta vasikkaa ei päästy näkemään.

5.12. Jahtiaamuna maassa oli jotain lumen tapaista, joten jahti lähti käyntiin jälkien haeskelulla. Tuoreita jälkiä ei löydetty, joten otettiin mutu tuntumalla pari miesajoa. Koivumutkassa ei näkynyt mitään, mutta Rydistöstä löytyi viisi hirveä. Epäonneksi hirvet menivät ajoketjusta lävitse ja erkaantuivat. Nopealla passien vaihdolla passimies pääsi tähtäilemään kahta lehmää ja sonnia. Emän ja vasan eteen ei kuitenkaan ehditty ja ne pääsivät meiltä karkuun.

12.12. Puoltoistasenttiä lunta maassa ja Uunikalliolla tiedossa tuoreet neljän hirven porukan jäljet, jossa vasa mukana, joten jahti sai hyvän lähtöasetelman. Hyvä oli myös lopputulos, sillä 40 minuutin jäljityksen jälkeen lehmä ja vasa tulivat Raunon tielle, missä Jarmon ristikko osoitti oikeaan kohtaan ja tulos näkyy kuvassa. 101 kiloinen urosvasa

Hirvijahti on siis ohi tältä vuodelta. Saaliiksi tuli sonni, 3 lehmää ja 2 vasaa + Alakarvian lahjoittama vasa. Jäävä kanta on noin kymmenen hirveä.

Tässä linkissä vielä kuvia kuluneelta syksyltä.

Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2009 © Aki Palomäki & Joni Saunaluoma 2006