Koittankosken Metsästysseura

 

 

Etusivu

Ajankohtaista

Seura

Historia

Hirvisuuli

Metsästys

Hirvenmetsästys

Riistanhoito

Kilpailutoiminta

Säännöt

Tilastot

Linkit

Kuvagalleria

Palaute

 

HIRVENMETSÄSTYS 2010


SEURA UROS NAARAS VASA Uros VASA Naaras YHT. Jäävä kanta Kpl/1000ha
Alakarvia 4 2 4 0 6+4 6 1,7
Honkajärvi 4 4 2 2 8+4 18 5,5
Kasalanjoki 6 5 4 4 11+8 15 2,8
Koittankoski 5 3 4 3 8+7 12 4,0
Lauttijärvi 2 4 7 3 6+10 15 2,5
Eteläinen 8 6 4 3 14+7 35 5,2
Itäinen 5 2 5 4 7+9 22 4,7
Merikarvia 8 3 3 5 11+8 20 3,5
Metsän-Veikot 7 4 7 4 11+11 24 6,0
YHTEENSÄ 49 33 40 28 150 167 4,0

Yhteenveto Merikarvian RHY:n hirvijahdista on yllä oleva. Saaliiksi saatiin yhteensä 82 isoa ja 68 vasaa. Täten vasaprosentti oli 45%. Urosprosentti oli 59% ja kaatoprosentti 96,6%. Eteläisillä jäi pystyyn viisi vasaa, Honkajärvellä yksi vasa ja Lauttijärvellä yksi iso. RHY:n alueen jäljelle jäävä kanta metsästyksen jälkeen on 167 hirveä eli 4 hirveä 1000 hehtaarilla.

Jahtipäällikkönä Seppo Korpunen, lupia 7+7 ja RHY:n iso hirvi. Saatuna 8+7, luvat täynnä.

2.10.
 Aamun valjettua lähdettiin 20 miehen voimin hirviä hakemaan. Heti Rydistöön mentäessä aukolla näkyi tappipää, joka meni sopivasti suunniteltuun ajo alueeseen. Runsas puoltoista tuntia meni, koira sonnin löysi. Hiljalleen siirtyvä seisontahaukku kesti 40 minuuttia, kunnes hirvi sai koiramiehestä vainun. Pako karkkoon Joni pääsi rummuilla sonnia ampumaan, mutta se haavoittui ja meni 250 metriä naapurin puolelle, jonne Joni sen seisontahaukkuun lopetti. Toinen ajo Välijoella alkoi rauhallisesti, kunnes Seppo äkkäsi selän takaa Ension kyröllä emän ja tuplavasat. Vasat jäivätkin peltoon rankalaukauksilla. Passeja jo purettaessa alkoi Erkin ja Tumpin edessä rytistä. Lehmä ja kaksi vasaa pääsivät puskien suojissa livahtamaan, mutta sonni tuli Erkin hollille joka siihen myös lopulta jäi.

3.10. Ensiksi otettiin Svanten tausta tuloksetta. Haapaniemen ajoon mentäessä Vilhon laavulla näkyi sonni, mutta sen perään mentiin vasta, kun todettiin Haapaniemi tyhjäksi. Sonni löytyikin vilhon tien vierestä, mutta juoksi tien yli Pentin selän takaa ja kovaa karkuun Honkajärvelle, vaikka eteen yritettiinkin ennättää.

 9.10.
Hiskilä oli tyhjä peurapukkia lukuunottamatta, mutta Koivumutkaa otettaessa Risto pääsi ampumaan vasan sähkölinjalta nuolukiven vierestä. Se tuli linjalle omia aikojaan Välijoen puolelta, joten oletettiin siellä olevan myös lehmä ja toinen vasa. Koira laitettiin jäljille, kun oli passit oli valmiina. Kahdenkymmenen minuutin päästä lehmä ja vasa juoksivat Keijon näkösälle hakkuuaukon reunaan, jonne hän sai vasan juoksuun nappilaakilla ammuttua. Koivumutkan ajossa todettiin myös, että peuroja asusti paljon ja hirvet olivat siirtyneet Koittanjärven puolelle. Päivän jo kääntyessä ehtoon puolelle alkoi  Koittanjärvessä tapahtua. Hirviä oli niin paljon, että koira ei tiennyt, mitä niistä seurata, joten se seurasi vähän jokaista aina palan matkaa. Ensin pääsi Erkki ampumaan 9 piikkisen suht hyväkokoisen sonnin. Sen jälkeen Ossi kaatoi Ristolaisen piston päästä lehmän. Seuraavana Keijon eteen tuli lehmä, joka myös saaliiksi saatiin. Viimeisenä Jarmo ampui niin ikään lehmän Raunioniemestä. Lopuksi Jarmon eteen tuli vielä vajaa kymmenpiikkinen sonni, mutta se sai jatkaa matkaa. Olihan sitä tekemistä jo saaduissakin ja viimeinen hirvi oli suulissa nyljettynä vasta 12 aikaa yöllä. Kaikkiaan Koittanjärven ajossa nähtiin seitsämän eri hirveä ja rytinää kuului vähän joka puolella.

10.10 Pitkäksi venyneen lauantain takia mentiin metsään vasta puoli yhdeltätoista. Koittanjärvestä karanneita hirviä haettiin kolmisen tuntia tuloksetta. Tämän jälkeen alettiin paloittelemaan.

16.10. Tämä päivä käytettiin hirvien paloitteluun. Jahtiin mennään taas ensi lauantaina.

 23.10.  Aamulla päätettiin lopulta mennä Huhtamäkeen ja Ahoon. Viikolla siellä oli yksinäinen iso kulkenut, mutta nyt alue oli tyhjä. Ruokatauon jälkeen suunnattiin Isoonmaahan. Siellä oli hirvet asustanut ja Tuukan eteen tulikin heti ajon alussa viisitappinen sonni, joka kaatui hyvällä keuhko-osumalla. Se olikin Tuukan ensimmäinen hirvi. Samalla ison luvat täyttyivät. Koira oli kuitenkin saanut vainun emästä ja vasoista ja näitä yritettiin melkein kolme tuntia, mutta tuloksetta. Tällä kertaa hirvet osasivat käyttää vesistöä hyväkseen paremmin kuin metsästäjät.

30.10. Hirvet nähtiin jo ajoketjun vasta levittäytyessä ensimmäiseen ajoon Murtomaasta Ollin taa. Lehmä, kaksi vasaa ja pieni sonni olivat menossa Vesijärven puolelle, mutta onnistuneella koukkauksella ne saatiin kääntymään takaisin passimiehiä kohden. Eipä aikaakaan, kun hirvet tulivat joen yli ja Kainolokytöön, jossa Juha oli ensimmäistä kertaa aseen kanssa passissa. Hienosti ensikertalainen hoiti homman ja ampui urosvasan nappilaakilla Perähannun tielle. Porukka koottiin uudestaan Koivumutkan ympärille ja parin ajomiehen tueksi laietettiin Ollin Rita tien yli matkaa jatkaneiden hirvien jäljille. Vähän ajan päästä alkoi lähemmäs puolituntia kestänyt koiran ensimmäinen seisontahaukku. Jarmo pääsi haukulla takajalat näkemään, mutta hirvi otti ja siirtyi joen yli koiran jäädessä joen toiselle puolen. Tämän jälkeen otettiin miesajolla vielä Isomaa ja Välijoki, jossa Voitto näki sonnin.

31.10. Kaksi pientä ajoa Mäntylänkulmalla ja Rydistössä otettiin, mutta hirviä ei päästy näkemään. Loppupäivä paloiteltiin.

6.11. Koittanjärvestä otettiin ensimmäinen miesajo tuloksetta. Toisessa ajossa Ollintakaa ajoketjun välistä lähti sonni, lehmä ja vasa Vesijärven suuntaan. Ne kuitenkin kääntyivät takaisin omalle puolen Murtomaan pelloilta. Salmenahossa niitä sitten passitettiin, mutta pääsivät postilaatikoiden vierestä livahtamaan karkuun. Marttanmaallakin hirviä oli oluut, mutta passimiesten eteen ei mitään tullut.

Seuraavaksi mennään jahtiin taas ensi lauantaina. Isänpäivänä ei ole jahtia.

13.11.  Viikolla oli satanut parikymmentä senttiä lunta ja jahtiaamu käynnistyikin jälkien haulla. Lahnaviikin tykönä emä ja vasa oli omalle puolen tullut, mutta passitusta tehtäessä ne olivat jatkaneet matkaa pois omilta mailta. Koittanjärveenkin oli emä ja vasa mennyt joten sinne laitettiin passi ja miehet jäljille. Ensin Tapani pääsi näkemään noin kuusipiikkisen sonnin ja sitten Joni eteen taimikkoon ilmestyi naaras vasan kanssa. Ne kulkivat pikkuhiljaa kuulostellen ympäristöä ja passimiehiä. Sopivan välin tultua Joni saikin naarasvasan ammuttua. Ollintaustakin käytiin ennen pimeän tuloa katsomassa, mutta siellä oli liikkunut vain yksinäinen iso ja joukko peuroja. Alueella kahden päivän aikana oli kulkenut yhteensä 15 hirveä.

19.11. Seurantakokouksessa jokaiselle seuralle annettiin yksi ison lupa pankista. Näiden pankkihirvien lisäksi RHY:n alueella on ampumatta vielä 8 isoa ja 19 vasaa.

20.11.  Pankkihirven ja jäljellä olevan vasan jahtaus alkoi jälkien etsinnällä. Isoonmaahan oli kolme isoa ja vasa mennyt, mutta passeja laitettaessa todettiin niiden lopulta menneen Vesijärven puolelle. No jälkiä haettiin jälleen ja Jaskan kämpältä löyikin ison ja vasan jäljet, jotka menivät Koivumutkaan. Passiin mentäessä huomattiin näiden kuitenkin ehtineen jo Välijoen puolelle. Kovalla kiiruulla Seppo ja Touko menivät Korpusjärvelle eteen. Juuri kun Touko pääsi passiin, niin hirvet tulivat joen yli peltoon. Tästä Touko ampui vasan ja Seppo nelipiikkisen pienen sonnin.

Näin siis saatiin hirvijahti tältä syksyä päätökseen. Jäljelle jäävä kanta sunnuntaina nähtyjen jälkien perusteella oli noin 12 hirveä eli 4 hirveä/1000ha.

Sivua päivitetty viimeksi 13.1.2011 © Aki Palomäki & Joni Saunaluoma 2006