HIRVENMETSÄSTYS 2011

Jahti päättynyt.

Jahtipäällikkönä
Jarmo Saunaluoma, lupia 7+8, saatuna 7+8 .

1.10. Parikymmentä äijää kokoontui aamulla suulille. Maanomistajalta oli tullut toiveita erään hirviporukan harventamisesta ja tämä mielessä suunnattiin Sventen taa. Läheltä Isojoen tietä Keijon nuorempi koira Vila karkotti emän ja kaksi vasaa liikkeellä. Toisen vasan Tapani ampui Heitonnevan reunaan, mutta toinen paineli koira perässä Kuvaskangasta kohden. Tauon jälkeen katsottiin viereinen Marttanmaa. Sieltäkin Vila hirvet löysi ja tällä kertaa ne jäivät haukkuun. Koiramies painosti emää, vasaa ja sonnia vähitellen passilinjaa kohden, mutta ne saivat vainun ja lähtivät toiseen suuntaan. Ahon tiellä Antti pääsi vasaa ampumaan, mutta hyvästä tähtäyksestä huolimatta luoti vain raapaisi hirveä. Risto kuitenkin ampui yksinäisen lehmän Marttan pellolle. Vasaa vielä jahdattiin Lahnajärvessä molemmin puolin jokea, mutta koska verta ei tullut joutuvat vasan jäljet lopulta hukkaan. Sivutuotteena koira kuitenkin pölläytti emästä ja vasasta erkaantuneen ylivuotisen sonnin Ollin eteen Heitonsivun eteläpäähän, jonne Olli sen kaatoi.

2.10. Kaksi ajoa koiralla otettiin samoissa maisemissa kuin eilenkin, mutta vasaa ei löytynyt.

8.10. Perjantai-iltana oli Heiton pellolla näkynyt sonni, lehmä ja vasa ja niitä lähdettiin aamulla metsästämään. Ne löytyivät sieltä mistä oletettiinkin ja koiran ottaessa lehmän ja vasan Keijo pääsi ampumaan sonnin karkkoon Väliluoman harvaan kuusikkoon. Lehmä ja vasa menivät Vanhalle viisarille ja Hannu ampui vasan tien ylitykseen. Loppupäivä oli hiljaisempaa. Vain  Välijoella oli liikkunut yksinäinen lehmä.

9.10. Aamu startattiin miesajolla Mäntylän takaa. Jälkeä oli ja sonnikin uhkui nevalla, mutta hirviä passiin ei tullut. Rydistössä näkyi peura ja Marttanmaalla kaksi kaurista.

15.10. Viikolla oli jotain hirviä näkynyt ja niitä Marttanmaalta katseltiin tuloksetta. Haapaniemikin oli tyhjää, mutta Isossamaassa oli liikkeellä kolme sonnia, yksi ihan hyvän kokoinenkin. Jo Tumpin mennessä passiin hän näki kaksi sonnia, mutta matkaa oli liikaa. Koiraa ohjattiin hirvien suuntaan, mutta kaikkien ällistykseksi se lähti suoraan passiketjun taa välittämättä edessä olleista hirvistä mitään. Koira teki ison lenkin passiketjun takana kunnes lähti palaamaan takaisin lähtöpaikkaa kohden. Puoli minuuttia koiran edellä tulikin sonni suoraan Tumpille ja hän pääsi koppaamaan jahtiuransa ensimmäisen kaadon.

16.10. Samalla suunnalla, missä eilen olivat sonnit olleet oli myös lehmän ja vasan tuoreita jälkiä. Näitä lähdettiin jaakaamaan ja Isostamaasta löytyikin emä ja kaksoisvasat. Ajoketjun edeltä ne lähtivät, mutta osasivat menne juuri passittomasta kohdasta, joten saaliitta jäätiin. Muitakin tuoreita olinteita hirvistä näkyi, joten täytynee palata viikon päästä asiaan.

22.10.Edellisehtoona oli parilla pellolla nähty hirviä, joten niitä lähdettiin etsimään. Heti metsään mennessään koiramies näki jo hirvet Isonpellon reunassa. Koiran hihna löystyi, kun miehet olivat ympärillä ja neljän laukauksen jälkeen oli 2 vasaa kumossa, ampujina Hannu ja Tuukka. Ennen ehtoota löydettiin vielä toinen tuplavasaporukka Koivumutkasta. Koiran siirtyvästä haukusta Keijo pääsi vasan ampumaan, pitkän vetomatkan takia jätti toisen ampumatta. Emä ja toinen vasa suuntasivat Isoonmaahan, jossa Seppo sai vielä vasan ammuttua. Illan pimetessä nämä sitten vedettiin ihmisten ilmoille ja suulille roikkumaan.

23.10. Koska tässä vaiheessa syksyä jahti on jo hyvällä mallilla, ei metsään menty vaan keskityttiin sonnin paloitteluun. Jahti jatkuu taas ensi lauantaina.

29.10.Isoonmaahan suunnattiin aamulla ja sieltä koira löysi lehmän, ampujana Tuukka. Haapaniemestä koira otti haukkuun lehmän ja kaksi vasaa, tuplavasat kaatuivat Peurainnevalle Jonin toimesta. Koivumutkastakin koira lehmän vainusi, mutta se pakeni Leppijärvelle.

oli seurantakokous. Alla tämänhetkinen tilanne saaduista hirvistä RHY:n alueella. Kaikille seuroille myönnettiin pankista yksi ison lupa.

SEURA (luvat)

9+13
0+6

54+60

12.11. Rydistössä oli viikolla asustanut kaksi isoa. Aamulla käskynjaolle kämppään änkesi 23 miestä, joten jahtipäälliköllä oli helppo työ suunnitella niin tiheä rinki, ettei hirville jäisi mahdollisuuksia. Toisin kuitenkin kävi.
Ensimmäinen havainto tuli Jonin ja Hannun kävellessä passiin. Aukolla taimikossa seisoi pikku sonni, joka suuntasi onnekseen kuitenkin Honkajärven puolelle. Koiran etsiessä hirviä Erkin eteen kuusten taakse tuli sonni, emä ja vasa. Nämä kuitenkin aavistivat vaaran ja kääntyivät takaisin metsän suojaan. Hetken päästä alkoi tapahtua. Koira oli saanut vainun lehmästä ja sonnista, jotka suuntasivat Korkeakeidasta kohden. Nevan reunaan tullessa alkoi sonnia kohden tulitus niin vasemmalta kuin oikealtakin puolen, mutta Tapani ja Jarmo eivät 7 piikkistä 210 kiloa painanutta sonnia hengiltä saaneet. Vila seurasi hirveä sitkeästi kunnes jäljet hukkuivat Honkäjärven kylmään veteen. Hetken jo pelättiin hirven hukkuneen kunnes vastarannalla Tapanin nenän edestä ponkaisi sonni makuulta. Tämä suuntasi uudelleen uimaan ja hirven kroolatessa pakoon Antti sai ammuttua elämänsä isoimman sarvipään. Samaan aikaan toisaalla Rydistön rummuilla vierasjahdissa olleen Jussin eteen tuli yksinäinen lehmä, joka sai kuolettavan osuman (toki tämäkin hetken hukassa). Näin jahtisyksy sai onnistuneen päätöksen.

Kuvia kuluneelta syksyltä löytyy täältä.

Sivua päivitetty viimeksi 13.11.2011 © Aki Palomäki & Joni Saunaluoma 2006