Koittankosken Metsästysseura

 

 

Etusivu

Ajankohtaista

Seura

Historia

Hirvisuuli

Metsästys

Hirvenmetsästys

Riistanhoito

Kilpailutoiminta

Säännöt

Tilastot

Linkit

Kuvagalleria

Palaute

 

HIRVENMETSÄSTYS 2012

Jahtipäällikkönä Joni Saunaluoma, lupia 8+4, saatuna 7+5. Jahti päättynyt.

LuvatSonnitLehmätVasatSaalis
YHT.
Kaato%Jäävä kanta
Alakarvia8+63548+485%7
Honkajärvi7+83417+153%10
Kasalanjoki12+666612+6100%15
Koittankoski7+64357+592%5
Lauttijärvi8+43538+392%20
Eteläinen16+1088916+996%20
Itäinen9+75449+481%13
Merikarvia13+676413+473%10
Metsän-Veikot10+1164910+990%10
Yhteistilille222
Pankkihirvet9+1011+0
YHTEENSÄ101+7445484593+4579%110

Vasaprosentiksi tuli 33% ja jääväksi kannaksi 2,5 hirveä/1000ha.
Ammuttu pankkihirvi oli Kasalassa ollut haavakko.

Ensi lauantaina 7.12. mennään vielä siivoamaan/saunomaan, mutta hirvijahti on tältä syksyltä ohi.
Saaliiksi siis saatiin 4 sonnia, 3 lehmää ja 5 vasaa. Jäävä kanta on 5 hirveä.

1.12.
Illalla oli alkanut kevyt lumisade, joka jatkui vielä aamullakin. Tosin lunta ei ollut paria senttiä enempää ja jälkiä haettiin tuloksetta. Hyvällä oletuksella suunnattiin kuitenkin Rydistöön. Siellä koiramies totesi vasaporukan ennen lunta liikkuneen. Koirakin oli löytänyt samat jäljet ja aloitti äänekkään haukun. Haukku siirtyi ensin Vilhontietä kohden, mutta ilmeisesti haistoi passimiehet ja turvat kääntyivät Honkajärven suuntaan. Turvenevan reunassa rummuilla oli kuitenkin Erkki vastassa ja niin vasa kuin lehmäkin päätyivät kinneriin.

24.11.
Tauon jälkeen mentiin taas metsälle ja suunnattiin Välijoen maastoon, josta pian oli sonni liikkeellä. Jarmo sitä pääsi tähtäilemään, mutta hyvää hollia ei tullut, joten hirvi meni koiran saattelemana Leppijärven kautta Lauttijärvelle. Koira vietiin vielä toistamiseen Välijokea tutkimaan, josko sieltä vasporukkakain löytyisi, mutta haku oli tulokseton. Viimeinen veto passitettiin Isomaan ympärillä. Erinäisten vaiheiden jälkeen koira pääsi emän ja vasan jäljille, mutta Olli ei passiin niitä nähnyt.
25.11. Pienemmällä porukalla otettiin pari miesajoa Mäntylän ja Ollin taustoja tutkien, mutta tuoreita jälkiä parempaa havaintoa hirvistä ei tehty. Muuta riistaa kyllä näkyi.

Seurantakokouksessa
päätettiin jättää pankkiluvat käyttämättä. Merikarvialla on ammuttu 23.11. mennessä 34 sonnia, 34 naarasta ja 31 vasaa. Pystyssä on vielä 25 isoa ja 31 vasaa, eniten honkalaisilla ja eteläisellä, molemmilla 13 hirvee.

3.11.
Tänään vedoissa oli kaksi koiraa, sillä Keijon Vilan lisäksi mukaan oli lähtenyt sen veli Vinkki. Ensimmäiseksi suunnattiin Haapaniemeen katsomaan, onko siellä hirviä liikkunut. Seutu vaikutti kuitenkin täysin hirvivapaalta alueelta. Rydistönkeitaan eteläpuolelta löytyi kuitenkin uudehkoja lehmän ja vasan ja näitä laitettiin koirat hakemaan. Haukkua ei päästy kuulemaan, mutta runsaan puolentunnin päästä oli Keijo saanut vasan ammuttua. Lehmä tuli Antin eteen, mutta varma laukaus kävikin jalkaan ja Erkki sai tililleen syksyn neljännen kaadon kun lopetti lehmän Vilhontien varteen. Välijoessa käytiin vielä pyörähtämässä, mutta uusista jäljistä huolimatta hirvi jäi löytymättä.

Merikarvialta on lokakuun loppuun mennessä ammuttu 27 sonnia, 24 lehmää ja 25 vasaa. Käyttämättä on vielä 42 ison lupaa ja 37 vasan lupaa (+pankkiluvat) eli hirvistä on nyt puolet kaadettu.

27.10.
Pari päivää oli satanut lunta uutta lunta 10cm, joten jahtiaamu alkoi jälkien hakemisella. Välijoen suunnalla oli ollut eniten liikettä joten sinne suunnattiin, mutta passiin mennessä todettiin alueelta 9 hirveä poistuneen, joten näiden hirvien jahtaus alkoi. Neljä hirveä poistui Leppijärvelle ennen passimiesten väliin tuloa ja vasaporukka Vesijärvelle taitavasti passimiesten jälkiä kartellen. Viimein mentiin takaisiin Välijokeen, sillä sinne oli pari hirveä jo palannut. Koira sai hirven heti ylös ja Pentti yritti tappisarven saada hengiltä, mutta kuula kajahtikin sähkötolppaan. Tapani näki järkevämmäksi jättää kokonaan ampumatta liian suuren onnettomuusriskin vuoksi. Myös toinen hirvi alueesta löytyi, mutta passimiehet olivat siinä vaiheessa jo poistuneet paikalta.
28.10.
Aamulla oli taas satanut lunta ja tuoreita jälkiä ei juuri näkynyt. Suunnaksi valittiin joka tapauksessa Välijoki, koska siellä hirvet tuntuivat viihtyvän. Koira veikin 4-tappista ympäri aluetta ja 4 passimiestä sen näki, mutta laukausta ei kuulunut. Koiran ollessa jo autossa alkoi jälleen tapahtua. Lumisessa metsässä vilahteli useammankin miehen edessä hirvi. Lopulta Risto ja Antti yhteislaukauksen voimin kaatoivat sen tienylityksessä. Perässä tuli Isojokelaisten musta karhukoira, joka oli alueeseen myös lehmän ja vasan tuonut. Näistä ei kuitenkaan saatu enää havaintoja. Lumisade kun nieli jäljet. Suulilla todettiin Risto 7-piikkisen hankosarven kaatajaksi, vaikka hetken epäiltiikin Antin osuneen. 

20.10.
Viikonlopun eka veto suunnattiin Vilan johdolla Välijokeen, jossa hirvet olivat majailleet. Veto oli kuitenkin tulokseton. Vaihdettiin koira Pellaan ja siirryttiin tien toiselle puolen Koivumutkaan. Sieltä koiran eteen löytyikin emä ja vasa, jotka taidokkaasti kiersivät koko passiketjun ja eksyttivät koiran Koittanjärveen.
21.10.
Viitalan takaa otettiin miesajo vasa tavoitteena. Siellä se olikin asustellut, mutta nyt hirviä ei näkynyt. Seuraava askel oli eilinen Välijoki, jonne todettiin toisen vasaporukan palanneen. Sieltä löytyi jokunen muukin hirvi ja Ossin ohittivat vasaansa suojellut emä, 2 tappisarvea ja 40 metrin päähän seisomaan tullut 10 piikkinen hankosarvi. Passimies malttoi kuitenkin mielensä. Myös naapuriporukan koira juoksutti maassa jotain ylivuotiasta. Vasan toivossa vaihdettiin ajo lennossa Koivumutkan puolelle ja Erkki sai jälleen tappopaikaltaan Perähannusta vasan kaataa. Muita hirviä Koivumutkan puolella ei nähtykään.

13.10.
Lauantaiaamu alkoi selvästi paremassa kelissä kuin aloitusviikonloppu. Kun vielä ensimmäiseen koiravetoon mennessä koira oli jo "vauhkona" hajuille, odotettavissa oli hyvä jahtipäivä. Hirviä ei kuitenkaan koiran sitkeästä hakemisesta huolimatta Ahosta löytynyt. Tauon jälkeen suunnattiin mahon "kamera"lehmän pyyntiin Rydistöön. Tämäkin antoi haetuttaa itseään melko tovin kunnes lopulta makuu löytyi ja hirvi suuntasi Korkeakeitaan pohjoispäähän. Tapani ei kuitenkaan saanut sitä hengiltä vaan lehmä sai nätin turpalävistyksen. Onneksi Keijo pääsi tämän Honkajärven rajan tuntumassa haukkuun lopettamaan. Marttanmaa vielä katsottiin tuloksetta.
14.10.
Sunnuntaina porukan valuttua paikalle suunnattiin miesvoimin Ollin taustoja tutkimaan. Kohta olikin saroilla vasa Erkin laukauksesta hengettömänä. Lehmä sai jatkaa matkaansa. Toinen veto suunnattiin Svantentaa. Ajon jo edettyä hyvän matkaa kuului takapassista kolme laukusta. Asialla oli jälleen Erkki, mutta tällä kertaa henkensä menetti ylivuotias sonni. Ampuja oli varma myös vasan kuolemasta, mutta pienet veritipat saattelin sen ja sisaruksensa etelään. Lauttijärven lupaus Kaapo oli vielä jäljestäjiä auttamassa, mutta vasaa ei löytynyt. Sen sijaan 4-piikkinen sonni, jahtipäällikön ohjeista huolimatta, menetti henkensä, kun se vasajahdin tiimellyksessä erehtyi Toukon eteen.

Aloitusviikonloppu 6.-7.10.
Vettä oli viikolla satanut todella reippaasti ja sama sade jatkui koko aloitusviikonlopun. Vesi tulvi pitkin peltoja ja mettiä katkasten teitä, mm. Korpusjärvellä ja Pirunkurkussa. Tämä hankaloittikin niin miesten kun koirankin kulkua.
Lauantaina metsästettiin koiralla Marttanmaa, josta koira vainusi lehmän ja vasan, mutta varsinaista työskentelyä näille hirville ei syntynyt. Hirvet kulkivat passiketjun vierustaa ja Eero pääsi vasaa ampumaan, mutta se luoti ei hirveen osunut. Samaan aikaan Keijo ampui 190-kilosen sonnin hakkuuaukkoon, jossa hän oli päivystämässä koiran touhuja. Koiran päästyä vasan jäljille todettiin  sen menevän juuri sen lavan vierestä, jonne määrätty Jorma ei olisi päässyt kuin kanootilla. Svanten puolella emää ja vasaa yritettiin vielä jahdata, mutta sade ja tulvavesi tekivät seuraamisen niin koiran kuin Keijonkin osalta mahdottomaksi.
Sunnuntaina otettiin miesajolla ensin Mäntylänkulma tuloksetta ja sitten Svanten tausta. Heti ajon alussa vastaan tuli höyryävä paskakasa joten tiedettiin hirvien olevan liikkeellä. Pian Jorman vierestä tulikin sonni jokea pitkin alavirtaa päin kiertäen ajoketjun selustaan. Ampua tässä tilanteessa ei tietenkään pystynyt. Ajo oli jo lähellä päättymistä, kun lehmä ja vasa tulivat Jonin eteen Heitonnevan reunaan, josta Joni kolmannella laukauksella sai vasan kaadettua. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keskisalon Vila oli kolmas Lappi tl:ssä pidetyissä narttujen hirvenhaukun piirinmestaruuskisoissa pistein 85 (maksimi 100). Tulos oli jo tämän syksyn viides ykköstulos eli käyttövalion titteli on laitettu hakuun. Linkki tuloksiin.

SEURA 

Alakarvia
Honkajärvi 
Kasalanjoki
Koittankoski
Lauttijärvi
Eteläinen
Itäinen
Merikarvia
Metsän-Veikot
RHY
Pankissa
Lupia yht. 

Hirviluvat

8+6
7+8
12+6
8+4
8+4
16+10
9+7
12+8
11+9
2+0
9+10
102+72 

Sivua päivitetty viimeksi 3.12.2012 © Aki Palomäki & Joni Saunaluoma 2006