Koittankosken Metsästysseura

 

 

Etusivu

Ajankohtaista

Seura

Historia

Hirvisuuli

Metsästys

Hirvenmetsästys

Riistanhoito

Kilpailutoiminta

Säännöt

Tilastot

Linkit

Kuvagalleria

Palaute

 

HIRVENMETSÄSTYS 2013

Jahti päättynyt.
Luvat 3+4, saatuna 5+2 (sis. 2 pankkihirveä)
Jahtipäällikkönä Erkki Lähteenmäki

Alla taulukko syksyn hirvisaaliista. Pystyyn jäi 3 isoa ja 7 vasaa. Urosprosentti oli 52% ja vasa 43%. Jäljelle jäävä kanta noin 3 hirveä/1000ha.
Jos lunta tulee riittävästi, niin näillä näkymin pidetään lentolaskenta, jolloin talvikanta tarkentuu.

Seura
UROS
NAARAS
VASA
YHTEENSÄ
Jäävä kanta
Alakarvia 3 0 2 54
Honkajärvi 2 1 1 44
Kasalanjoki 4 4 7 1520
Koittankoski 2 3 2 74
Lauttijärvi 3 3 5 1115
Eteläinen 6 5 9 2034
Itäinen
3
4
4
11
14
Merikarvia
4
4
6
14
20
Metsän-Veikot
3
4
7
14
18
YHTEENSÄ
30
28
43
101
133

5.10. Tuulinen aamu valkeni ja runsaat parikymmentä äijää parin koiran kanssa suunnisti tämän kauden jahtiin. Odotukset oli kovat, mutta pian valkeni, että tänä vuonna ei hirveä niin vain otetakaan. Eteläiset alueet vetivät vesiperän, mutta Isostamaasta sentään löytyi riistakameroissakin vieraillleet ylivuotiaat kaksosnaaraat. Niistä toisen Jarmo pääsi kaatamaan 7 metrin päähän, kun vierailulla ollut Vilan sisko Vera toi sen suoraan koiramiesten syliin.
6.10.
Jahti sujui samaa rataa kuin lauantainakin, mutta tänään ei edes nähty hirveä. Tuoreet jäljet sentään tulivat Isojoen puolelta, kun joku oli aamulla ison hirven sieltä  hätyyttänyt liikkeelle. Meidän maille se ei kuitenkaan pysähtynyt.
Viikonloppuna ratsattiin parilla koiralla melkein koko seuran alue, mutta edes hirven jälkiä ei liiemmilti näkynyt. Katsotaan ensi lauantaina, josko hirviä olisi alueelle ilmaantunut.

12.10. Viikolla nuolukivillä ja pelloilla oli ollut hiljaista, joten summissa lähdettiin hirviä etsimään. Miesvoimin etsittiin tuoreita jälkiä ja koira haki alueita läpi, mutta yhtään hirvikontaktia ei päivän aikana saatu. Hirvirintamalla siis poikkeuksellisen hiljaista.
13.10.
Tämä päivä mentiin miesajon voimin. Siikaisten rajan tuntumaa koluttiin ja viimeisessä vedossa Puskaniityssä vihdoin löydettiin emä ja kaksi vasaa. Näistä jäkimmäistä Eero pääsi ampumaan, mutta orteen vasaa ei saatu. Onneksi viime viikon saaliista saatiin hieman kotiin viemistä.

19.10. Keli oli vetänyt kylmäksi ja maassa oli hinu lumen tapaista. Hirvenjälkeä ei valkoisista kohdista kuitenkaan silmiin osunut. Lähdettiinkiin selvittämään edellispäivän yleisövihjeitä. Korpusjärvellä oli hirvi ehtoolla nähty ja sieltä koirat löysivätkin kaksi isoa. Harmittavasti molemmat lehmä olivat kuitenkin vasattomia, joten kaatoa ei saatu aikaiseksi. Aitasalon luona tehty havainto tuotti vesiperän ja Lahnajärvessä liikkunut vasaporukka oli keriinnyt siirtymään lauttalaisten puolelle.
20.10. Tämä päivä vedettiin miesvoimin. Mäntylänkulmalta ei tuoreita hirven olenteita löytynyt ja Sinervässäkin oli tyhjää. Myllyalalla paria hirveä jäljiteltiin, mutta kun ei muuta näkynyt, päätti Jouni ampua peuran vasan. Tuleepahan edes makkaraa, kun näyttää hirvenlihat jäävän tänä syksynä metsään.

2.11. Aamulla oli Aitasalon pellolla nähty kolme hirveä, joten Rydistön eteläpäähän vedettiin passirinki. Rinkiä ei kuitenkaan ehditty sulkea, kun Toukon passipaikasta karkasi lehmä, vasa ja 4-piikkinen sonni. Hirvet jäivät kuitenkin odottamaan, jotta passit ehdittiin jakaa uudelleen. Kolmen porukka kiersikin sitten useamman passin ohi koira perässä. Jostain käsittämästömästä syystä matkalla se kuitenkin vaihtui emäksi ja tuplavasoiksi, joista Antti pääsi Ossin hätyyttämän vasan ampumaan. Samaan aikaan Mikon passiin tuli yksinäinen iso jota myös ammuttiin, mutta tämä jatkoi yrityksestä huolimatta matkaa pitkälle 8-tien tuntumaan. 
3.11. Miesajolla otettiin kolme vetoa, mutta ainoa hirvihavainto oli Pahallalaksolla autosta bongattu sonni. Sonni oli mitä luultavimmin sama kuin eilen nähty. Raunioniemessä oli vasakin liikuskellut, mutta sitä ei enää jahdattu.

9.11.  Rydistöstä ja Isostamaasta ei hirveä löytynyt, mutta Puskaniityssä oli emä ja vasa. Korpusentien läheltä alkoi haukku ja ne meinasivat jo karata, mutta tekivät 90 asteen käännöksen Isohaan kohdalla olevaan aukkoon ja tulivat Jarmolle suoraan kopiksi, joka vasan siitä kaatoi.

16.11. Tänään jahtiin saapui vieraaksi urosharmaa Vesilahdelta. Aamun ensimmäinen veto Välijoella alkoi heti lupaavasti, kun Myllyalalta löytyi hirvi. Sähkölinjalla passimiehet eivät sitä kuitenkaan nähneet. Joku epäili jo, ettei hirveä ollutkaan. Koira oli kuitenkin toista mieltä ja rauhalliseen tahtiin toi hirven uuteen motitukseen Isoonmaahan ja Raunioniemeen Antin eteen. Rydistöstäkin koira löysi hirven, mutta se oli ehtinyt siirtyä honkalaisten puolelle ja säästi henkensä.

23.11. Torstaina oli satanut pari senttiä räntää ja jahtipäivä alkoi jälkien haeskelulla. Välijoessa oli yksinäinen iso liikkunut, mutta se annettiin olla, sillä jälkien puutteesta huolimatta uskottiin Koittanjärvessä olevan emä ja vasa. Ensimmäisessä vedossa koira löysi sieltä sonnilta vaikuttaneen ison hirven, joka pakeni Mäntylänkulman suuntaan. Toiseen vetoon lähti pari jäljittäjää koiran avuksi. Jäljittäjät saivatkin yksinäisen lehmän liikkeelle, jota Antti parturoi, mutta partakarvoja kummempaa ei saaliiksi saanut.
24.11. Koittanjärvestä ei löydetty poistumisjälkiä, joten sinne suunnattiin jälleen, nyt miesvoimin. Ekassa vedossa todettiinkin eilisen lehmän palanneen alueeseen ja epäiltiin, josko tämä olisi eilen jättänyt vasansa puskaan. Pariin otteeseen yritettiin emää ja vasaa löytää, mutta mitään ei löytynyt. Muuten hirviliikenne oli suht hiljaista. Lahnajärven suunnalta oli kolme isoa siirtynyt Lauttijärven puolelle ja ehtoolla kolme isoa ylitti Koivukujan.

30.11. Aamun ensimmäinen veto vedettiin kolmen koiran voimin Haapaniemestä Isomaan kautta Rydistöön, mutta hirviä ei löytynyt. Toisessa vedossa piiritettiin Koivumutka ja sielät Vila saikin liikkeelle pari lehmää, joiden annettiin jatkaa matkaa.  Muitakin hirviä alueessa oli, mutta vasan jälkiä ei näkynyt. Samaan aikaan myös Pella sai Koittanjärvessä hajut nokkaansa, mutta tätä hirveä ei tavoitettu.
1.12. Maahan oli saatu lisää lunta, ja nyt jälkiäkin näkyi. Koittanjärvessä oli ollut liikennettä ja Tapaniin edestä menikin pari lehmää. Toinen parivaljakko karkasi Välijoen puolelle. Siispä Välijoki piiritettiin ja Jorman eteen Korpusjärvelle astelikin nuori sonni. Savun hälvennettyä voitiin todeta sonnin olevan kumossa, mutta sarvensa ojan pohjamutiin menettäneenä. Toinen iso (eli lehmä) kävi morjestamassa Aria Kirkkokalliolla ja jatkoi sitten matkaansa talvilaitumille.

6.12. Yöllä oli satanut pari senttiä lunta joten aamu starttasi jälleen jälkien haulla. Jälkiä ei kuitenkaan löytynyt. (Aamu ei muutenkaan ollut helppo, sillä jäinen liukkaus tuotti jälleen yllättäviä vaikeuksia ajoneuvon hallintaan.)  Tästä ei kuitenkaan lannistuttu vaan suunnattiin kahden koiran voimin Koittanjärven taakse. Luotettiin niiden maastojen risukoiden voimaan. Perähannusta Vila löysikin kaksi hirveä. Vaikka lupa oli vain yhdelle isolle, lopputulema oli, että molemmat kaatuivat, pieni naaras Pentin toimesta ja nuori sonni Jorman. Onneksi yhteisluvan pankissa oli vielä yksi ison lupa, joten molemmat saatiin pitää.

Näin ollen jahti on päätöksessä. Jäljelle jäävä kanta ei ole hääppöinen, sillä lauantainakaan ei hirven jälkiä näkynyt. Viimeiset hirvet paloitellaan ensi lauantaina ja Tumppi toimii saunamajurina. Jotain pienempää riistaa voidaan myös jahdata.

LUVAT 2013
Hirvi Valkohäntä Kuusipeura
Alakarvia 3+4 8+6 2+0
Honkajärvi 3+4 3+2 -
Kasalanjoki 7+5 8+4 -
Koittankoski 3+2 2+2 -
Lauttijärvi 5+5 6+4 1+0
Eteläinen 10+9 6+4 6+4
Itäinen 5+4 4+2 -
Merikarvia 7+6 6+4 1+0
Metsän-Veikot 6+7 5+4 1+0
Yhteistilille 1+2
Pankkihirvet 10+2
YHTEENSÄ 60+50 48+32 11+6


 

Sivua päivitetty viimeksi 31.1.2014 © Aki Palomäki & Joni Saunaluoma 2006