HIRVENMETSÄSTYS 2014

Jahtipäällikkönä Keijo Tähtinen; lupia 2+5, saalis 2+4.

Jahti on päättynyt. Saaliiksi tuli siis sonni, naaras ja 4 vasaa. Jääväksi kannaksi muodostui 6 hirveä. Alla taulukko koko Merikarvian yhteisluvan hirvisaaliista. Pystyyn jäi kolme vasaa ja vasaprosentti oli 46%. Jäävä kanta on 3,2 hirveä/1000ha.

Luvat
YHTEENSÄ
46+42
1446+39139

11.10. Jahti alkoi 20 äijän voimin Rydistön ja Isomaan vedolla. Pohjanmaalta oli vierailulle tullut Vilan sulhanen Moru ja kauaa ei kestänyt, kun  se Isostamaasta hirven sai liikkeellä. Yksinäinen nuori naaras meni Jussin selän takaa kierrellen pitkin ja poikin maita päätyen lopulta Pitkäjärventielle honkalaisten puolelle; mistä se saatiin kiinni. Samaan aikaan Rydistössä Vila löysi lehmän ja vasan, jotka eivät nekään kestäneet koiraa vaan yrittivät heti karkuun. Keijo kuitenkin pääsi Pahallalaksolla vasikkaa ampumaan. Vila jatkaessa lehmän perässä Kalliojärvelle saalista ei heti löytynyt, mutta kun koira tuotiin takaisin pelipaikalle, niin haavakkojäljitys oli huimat 5 metriä.  Puskaniitystä vierailulla ollut Moru löysi vielä tappisarven. Joni ei kuitenkaan Suojärven päässä ollut valppaana ja sonni paineli pitkälle Leppijärvelle.

12.10. Aamun ensimmäisessä vedossa suunnattiin Vilan ja Vilan veljen voimin Välijoelle. Kauaa ei kestänytkään kun sisaruksilla oli yhteishaukku emästä ja vasasta. Haukku jatkui siirtyvänä ja puolen tunnin kuluttua Joni pääsi Uunikallion kohdalle Löytynnevan reunaan vasan kellistämään. Eikä ihan pieni vasa ollutkaan, sillä painoa sonnivasalla oli 111kg.  Samalla alueella epäiltiin olleen myös yksinäinen iso, mutta sitä koirat eivät löytäneet. Päivän päätteeksi suunnattiin Haapaniemeen, jossa nähtiin heti uusia jälkiä. Koirilla oli kova etsintä päällä ja Vilan jäljitys oli useamman kilometrin, mutta pahaksi onneksi molemmat koirat menivät jälkiä väärään suuntaan ja hirvet jäivät löytymättä.

25.10. Viikolla oli näkynyt varmuudella 7 eri hirveä ja  koska vasojakin oli maisemissa, päätettiin yksi ison lupa muuttaa vasan luviksi. Aamun eka veto suunnattiin Puskaniittyyn, josko riistapellon reunasta jotain löytyisi. 1,5 km jäljityksen jälkeen Vila löysikin emän ja vasan. Haukkua nämä eivät kuitenkaan kuunnelleet vaan suuntasivat heti Suojärven suuntaan. Järvenrantakyrön tiellä Erkki pääsi vasikkaa ampumaan, mutta laukaus jäi hieman taakse. Vasikka lähti makuulta vielä liikkeelle, mutta nopeasti vedetyssä passiketjussa Kotaniityn tiellä sai Seppo vasikan lopullisesti ammuttua. Marttanmaalta ei hirveä löytynyt, mutta Isostamaasta lähti sonnin mullikka liikkeelle. Rekkaparkissa paukahti, mutta mihinkään mainittavaan se ei johtanut. Verta tai karvoja hirvestä ei tullut, pari kertaa se päästiin vielä näkemään, mutta terveen oloisen hirven jäljitys lopetettiin honkalaisten puolelle lähelle 8-tietä.

26.10. Aamulla oli Kotaniityn riistapellolla näkynyt hirvi, joten Puskaniityn suuntaan mentiin taas passittamaan. Vila ei kuitenkaan kerinnyt pellolle saakka, kun vastaan tuli emä kaksoisvasoilla. Alkuhaukkujen jälkeen porukka lähti liikkeelle passimiehiä väistellen, kunnes yrittivät Voiton kohdalta Lauttijärventien ylitse. Takimmaista vasaa ammuttiin, mutta vasa jatkoi matkaansa jalkaa ontuen. Puskaniityn kautta sitä jahdattiin ensin Suojärveen (jossa kävi uimassa), sitten Sikamäkeen ja lopulta Isojoen puolelle Kankaanmaalle. Kun vasalle oli kertynyt matkaa noin 12km, saivat Vesijärveläiset sen lopulta ammuttua. Vasalla oli etujalassa lihashälväsy ja painoa komeat 104kg. Kiitos vielä Vesijärveläisille, että saatiin haavakko pois metsästä.

1.11. Puskaniitty-Marttanmaa akselia koluttiin aamupäivä, mutta hirviä ei löytynyt. Päivällä piiritettiin Isomaa ja siellä passiketjuun käveli omia aikojaan ylivuotinen naaras, jonka Touko sai kaadettua Vilhontien viereen. Myös Olli pääsi lehmää tähtäilemään, mutta sen annettiin jatkaa matkaa.

8.11. Edellisöinen lumisade paljasti alueella liikkuneen 6 hirveä. Yksikään niistä ei ollut vasa, mutta Isonmaan neljän porukasta Vila sai valkattua juuri sopivan ylivuotisen tappisarven. Se jolkotteli Jounin eteen Vilhontielle juuri samasta kohtaan kuin viikkoa aiemmin lehmä. Kun vasan jälkiä ei löytynyt, otettiin miehissä Mäntylänkulma ja koiralla Puskaniitty, mutta merkkejä hirvistä ei näkynyt.

15.11. Aamulla piiritettiin jälleen Puskaniitty ja Vila laitettiin hakemaan. Olli meni oman koiransa (Rane) kanssa Ahon suunnalle. Puskaniityssä oli tyhjää, mutta Ahosta Rane sai liikkeelle yksinäisen vasan. Haukkuun vasa ei jäänyt, joten koira vaihdettiin ja Vila sai vasan saateltua Mäkelän työ, jonne Jouni sen kaatoi. Tämän jälkeen siirryttiin saunan lämmitykseen.

Sivua päivitetty viimeksi 10.1.2015 © Aki Palomäki & Joni Saunaluoma 2006