HIRVENMETSÄSTYS 2016

Jahtipäällikkönä Keijo Tähtinen , lupia 5+4, saatuna 5+4 ja yhteisjahdin sonni, joka ammuttiin yhteistilille. Jahti on päättynyt.

Alla taulukko syksyn jahdista. Kaikki luvat käytettiin ja vasaprosentti oli yllättävän korkea eli 52,4%. Urosprosentti oli  55,9% eli hieman liikaa ammuttiin uroksia.

luvat
65
124
158

3.12. Pankista tuli yksi naaraan lupa, joten lauantaina suunnattiin jahtiin. Aamulla meinattiin vielä, että vasaakin saa yrittää, joten mentiin aluksi katsomaan Puskaniittyyn, josko siellä edellispäivänä ollut vasaporukka vielä majailisi. Se oli kuitenkin poistunut Leppiläisten puolelle, joten suunnaksi otettiin varmaksi tiedetty Isomaa. Sieltä koirat löysivätkin nopeasti hirven haukkuun, joka pikku hiljaa lipui kohti passeja. Samaan aikaan alueelta poistui yksi tappisarvia ja kaksi isoa, joista toinen nähtiin vain vilauksella. Perässä tuli myös haukussa ollut ylivuotias naaras ja Joni pääsi sen Peurainnevalle ampumaan. Täten jahti on tältä syksyä ohitse.

5.11. Vilan pentu Vinkki tuli vierailulle ja löysikin seisontahaukkuunheti ekassa vedossa emän ja vasan. Karkon jälkeen hirvet päätyivät Jounin passiin Suojärvenrantaan ja vasa saatiin siirtää peräkärrylle. Toisessa vedossa Ollin Rane löysi yksinäisen naaraan Haapaniemestä ja Vinkki vasaporukan Rydistösä. Ari sai vasan ammuttua Rydistön tielle ja näin ollen vasat oli saatu. Viimeistä isoa lähdettiin hakemaan Välijoelta ja siellä koirat saattelivatkin Sepon eteen kolme sonnia, joista viimeinen tipahti paikoilleen.

30.10. Tänään ei ollut hirvikoiria paikalla, joten jahdattiin perinteisellä miesajolla. Ajoketjuun laitettiin vielä pari mäyräkoiraa mukaan pemottamaan. Mäntylänkulmalla passeihin astelikin heti aamulla yksinäinen lehmä ja sonni tuplavasaporukan kanssa. Vasat olivat kuitenkin liian kaukana, joten ampumatta jäivät. Tätä vasaporukkaa jäljitettiin mäyräkoiran avustuksella loppupäivä, mutta hirvet olivat menneet menojaan eikä niitä enää tavoitettu.

29.10. Heitonsivulla oli ehtoolla pari hirveä näkynyt. Suunnattiinkin Svanten taa, josko toinen hirvistä olisi vasa. Koira löysi kuitenkin vain yksinäisen ison, joka meni Lauttijärvelle. Muita hirvihavaintoja päivän aikana ei tehtykään ja Marttanmaalla, Puskaniityssä ja Isossamaassa näkyi vain peuroja.

22.10.  Sinervässä oli illalla ollut viisi hirveä ja niitä lähdettiin etsimään. Heti alkuunsa Vitsi päätti kuitenkin lähteä Leppijärvelle virkaveljen haukulle, mutta Vanda sentään pysyi työmäälla: Sen onnistuikin karkottaa tappisarvi voimalinjan passeihin ja Jarmo ja Miika ampuivat yhteislaukauksella tappisarven. Toisessa vedossa Isossamaassa ei koirat löytäneet mitään, mutta Sepon eteen tuli Välijoen puolelta omia aikojaan sonni, joka kaatui sähkölinjalle. Yksi 3,5cm piikki oli kuitenkin liikaa ja täten tornin tekijä tiedossa.

23.10. Sunnuntaina Välijoella näkyi hyvänkokonen "tornisonni" ja yksinäinen lehmä. Vasaa kuitenkin jahdattiin, joten saaliitta jäätiin.

Jahti alkoi tänä vuonna 21 hengen (+ 1 vieraan) voimin. Koiratilanne oli hieman arvoitus, sillä luottokoira Vila oli loukkaantumisen takia poissa pelistä. Ranen kyllä tiedettiin haukkuvan hirveä, mutta Keijon nuoret harmaat Vitsi ja Vanda olivat vielä kokemattomia. Aamulla tutkittiin Rydistöä, mutta Vitsi löysi vain peuran. Isojoetien varresta pongattiin kuitenkin yksinäinen pieni naaras. Kauaa ei mennyt kun hirvi oli Erkin edessä Koittanjärvessä ja ensimmäinen kaato oli valmis, 105kg vasa. Suojärven molemmin puolin haettiin tuloksetta, eikä Mäntylänkulmaltakaan löytynyt kettua kummempaa.

16.10. Keijo laitto koiransa hakuun suulin takaa Marttanmaalle, eikä aikaakaan ne siirtyivät Hiskilän puolelle ja aloittivat haukun. Vitsi lähti seuraamaan 6-8 -piikkistä sonnia, joka näyttäytyi passimiehelle lähimmillään 8 metrin päästä. Tämä jätettiin kuitenkin sääntöjen mukaan ampumatta. Vandalla sen sijaan emä ja vasa pysyivät hyvin haukussa ja Keijo pääsi koirallensa ensimmäisen hirven ampumaan 1,5 tunnin haukkuun. Isostamaasta Vitsi löysi yksinäisen ison. Vandan tultua haukulle hirvi karkkosi ja tunnin jäljityksen jälkeen sai Olli Perähannusta ammuttua yksinäisen lehmän.

Sivua päivitetty viimeksi 5.1.2017 © Aki Palomäki & Joni Saunaluoma 2006